sobota, 11 maj 2013 17:13

Nakarmienie organizmu

Napisał 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Prawidłowe i jakościowe odżywianie niewątpliwie jest niezbędne do utrzymania zdrowia w odpowiednim stanie. Stwarza to warunki do optymalnego rozwoju  fizycznego i psychicznego, zapewnia wysoką wydolność, stanowi ważny czynnik odporności na niekorzystne czynniki. Niestety, szybkie tempo współczesnego życia i postęp naukowo-techniczny, zasadniczo zmieniły i sam sposób odżywiania, i jakość naszego pożywienia. Jemy dużo, sądząc, że w ten sposób możemy zapewnić  naszym komórkom pełne odżywienie. Specjaliści przekonują, że dziś wiele produktów żywnościowych zawiera tzw. «puste» kalorie. Chcemy, aby nasz organizm pracował intensywniej, lepiej, dłużej... i to przy «pustych» kaloriach! Obecny stan produktów żywnościowych przedstawia sobą obraz zagrożenia. Produkty, które spożywamy, są uprawiane na wyjałowionych glebach, obrabianych chemikaliami, i odznaczają się niską wartością odżywczą przy jednocześnie wysokiej kaloryczności. Zawartość kalorii (tłuszczów, soli i węglowodanów) jest w nich bardzo wysoka: frytki, chipsy, hamburgery - do 570 kcal w jednej porcji (30 g tłuszczów trans),  różnego rodzaju słodycze - ponad 150 kcal, a ponadto, zawartość dodatków i sztucznych barwników. Wynikiem spożywania takiego «martwego» pożywienia są: otyłość, rozwój miażdżycy tętnic i chorób serca, duszność, zmniejszenie odporności na infekcje, osłabienie, niska witalność. Między innymi dlatego obserwuje się ostatnio wzrost popularności biologicznie aktywnych dodatków do żywności. Bardzo szybko wchodzą one w nasze życie i przynoszą znaczące korzyści, wypełniając luki w diecie i istotnie wpływając na jakość życia.

Czytany 23592 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 27 czerwiec 2013 12:30
Zaloguj się, by skomentować